Viskoekjes Makreel

Viskoekjes van Makreel

Bijna iedere woensdagmiddag lunch ik met mijn moeder. De ene keer bij mij thuis, de andere keer bij haar. Even bijkletsen, wat lekkers te eten erbij. Soms staat er iets simpels (maar niet minder lekker) op het menu, iets bekends, maar soms is dit ook een moment om nieuwe dingen uit te proberen. Een aantal weken terug at ik bij mijn moeder thuis viskoekjes. Toen mijn inspiratie afgelopen week een beetje op was, herinnerde ik me ineens de viskoekjes. Dat recept wilde ik sowieso nog graag hebben. En dus maakten we afgelopen week samen viskoekjes.

Van tevoren dacht ik dat het best veel tijd zou kosten, maar het maken van deze viskoekjes was zo gepiept. In tegenstelling tot een eerdere poging van mij, waarbij ik een verkeerde vissoort had gekocht en het eindeloos duurde voordat de huid was verwijderd. Deze viskoekjes zijn op basis van makreel, naar een recept uit één van de paleokookboeken van mijn moeder. Natuurlijk hielden we ons niet helemaal aan het recept. Dus deze aanpassingen zal ik er bij zetten ;)

Recept. Viskoekjes van Makreel

Viskoekjes Makreel

Ingrediënten (6-8 stuks)

 • 200 gram gerookte makreel(filet) (recept: 150 gram)
 • 2 lente uitjes
 • 1 ei
 • 75 gram amandelmeel
 • citroensap (recept: sap van een halve citroen)
 • Optioneel: 15 gram geraspte kaas (eigen toevoeging)

Bereidingswijze

 1. Verwijder het vel en eventuele graten van de makreel (of koop kant en klare filet). Trekt de makreel uit elkaar met twee vorken.
 2. Snij de lenteui in kleine ringetjes en voeg samen met het ei en het amandelmeel toe aan de makreel. Meng het geheel door elkaar.
 3. Voeg steeds een scheutje citroensap toe en schep de ingrediënten om tot het mengsel een samenhangend geheel wordt  (NB. ik gebruikte hiervoor minder sap dan van een halve citroen terwijl ik 50 gram meer makreel had)
 4. Schep eventueel de geraspte kaas door het mengsel (ik had een klein restje geraspte kaas staan en besloot dit toe te voegen, het smaakte erg lekker!)
 5. Maak 6 tot 8 kleine koekjes van het mengsel en bak deze in een koekenpan tot ze een mooi bruin kleurtje hebben.

Serveer met een salade of een soepje. Ook erg geschikt als tapas of borrelhapje.

Eet smakelijk!

Leave a Reply