chocoladetaart met noten

Vernieuwd recept: Chocoladetaart 2.0

Soms bereid je een gerecht voor de tweede, derde of vierde keer. Pas je het wat aan, vanwege tijd, vanwege de actuele inhoud van de koelkast of voorraadkast, of vanwege de smaak. En en enkele keer blijkt dan ineens een verbeterde versie van het gerecht te ontstaan! Dat had ik bij deze chocoladetaart. Hij was al lekker hoor, maar op deze manier vind ik hem persoonlijk het allerlekkerst.

Ik heb het over de chocoladetaart die ik in eerste instantie maakte voor het 1-jarig bestaan van deze blog. Het oorspronkelijke recept had ik gevonden op focusonfoodies.nl. Later maakte ik deze taart nogmaals om mijn verjaardag te vieren. Ik trakteerde mijn sportbuddies op zondagochtend met deze  ‘healty’ taart, maar liet de notenbodem achterwege. Daar was ik namelijk toch niet helemaal tevreden over. Eerlijk, ik vond hem eigenlijk veel lekkerder zo. Om toch wat taart over te houden verdubbelde ik de ingrediënten van de ‘chocolade-laag’. En dit verdriedubbelde ik toen ik een grote familieversie van de taart maakte voor een BBQ-feestje. Zeg nou zelf, ziet er toch heerlijk uit!

chocoladetaart met noten

De combinatie van framboos en chocolade vind ik persoonlijk fris en verrassend. Om het geheel wat te versieren heb ik op de familie variant een laagje gesmolten chocolade toegevoegd zodat ik de nootjes ter decoratie vast kon plakken. Dit kun je ook achterwege laten. Het amandelmeel maakt de taart vrij machtig, dus zorg voor een lege maag (of snijd een bescheiden stukje taart af).

Recept. Chocoladetaart met Frambozen

chocoladetaart met frambozen

Ingrediënten

Voor een kleine taart: diameter 17 cm

 • 200  gram frambozen
 • 160 gram gram pure chocolade (minimaal 70%)
 • 160 gram amandelmeel
 • 120  gram boter
 • 120 gram zoetstof (suiker, agavesiroop, honing etc.)
 • 4 eieren
 • 2 vanillestokjes

Voor een normale taart: diameter 23 cm

 • 300 gram frambozen
 • 240 gram pure chocolade (minimaal 70%)
 • 240 gram amandelmeel
 • 180 gram boter
 • 180 gram zoetstof (suiker, agavesiroop, honing etc.)
 • 6 eieren
 • 3 vanillestokjes

Eventueel: hak wat walnoten en pecannoten fijn en schep deze door het taartbeslag.

Eventueel 2: bestrijk de taart met wat extra gesmolten chocolade en decoreer met walnoten en pecannoten.

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Scheid de eieren waarbij de eidooiers in een kom en de eiwitten in een andere kom worden opgevangen.
 3. Klop de eidooiers samen met de gekozen zoetstof en het merg van een vanillestokje tot een romig mengsel.
 4. Smelt au bain marie de chocolade en boter.
 5. Klop de eiwitten op tot pieken.
 6. Meng het amandelmeel met het romige suikermengsel, de gesmolten boter en de chocolade. Schep hier rustig de eiwitten doorheen. Spatel als laatste kort de frambozen door het beslag. Eventueel ook de stukjes noot.
 7. Schep het beslag in een ingevette springvorm en bak ongeveer 45-50 minuten in de oven. Als het goed is blijft de taart een beetje smeuïg van binnen.

Eet smakelijk!

Liefs, Desiree

 

Leave a Reply