tapas

Tapas deel #1 Tapas plank (koud)

Tapas! Ik was altijd al fan van tapas, maar na onze reis door Spanje ben ik weer helemaal geïnspireerd. Tapas staat voor mij gelijk aan lekker eten, gezelligheid en uitgebreid tafelen. Het voordeel van vele kleine hapjes is dat je verschillende dingen kunt eten en proeven. Wanneer je het een beetje gedoseerd besteld kun je een heerlijke avond aan tafel doorbrengen. Onder het genot van een wijntje klets je zo de avond weg met je tafelgenoten.

Wat mij betreft is tapas ook niet alleen iets om in Spanje te eten, of in een restaurant te bestellen. Tapas is met uitstek iets wat je ook thuis op tafel kunt zetten. Omdat het ook vrij simpel is. En voor degene die mijn blog volgen voor de wat meer verantwoorde recepten, ja ook in de categorie tapas kun je een heel eind komen! Paleo tapas? Koolhydraat arm? Jazeker is dat mogelijk, zelfs zonder al te veel moeilijke aanpassingen. Veel gerechten heb je binnen een handomdraai gemaakt, of kun je vooraf maken, waardoor je op de avond zelf deel kunt zijn van het gezelschap aan tafel, in plaats van in de keuken te staan ploeteren om de volgende gang te kunnen serveren. Een romantisch avondje, een vriendinnenavond of de familie over de vloer? Maak tapas!

Vandaag deel ik met jullie de koude tapas. Deze tapasplank kan werkelijk in 5 minuten op tafel staan. Of je doet er iets langer over wanneer je bijvoorbeeld net als mij besluit om zelf brood te maken, of de tapenade zelf te maken. Afhankelijk van hoeveel tijd en hoeveel zin je hebt kun je dingen halen of zelf maken.

 

Recept. Tapas plank (koud)

tapas

Ingrediënten (zoals hier op de foto)

 • Serranoham
 • Parmezaanse kaas (blok)
 • Manchego
 • Fuet (worst)
 • Olijven
 • Tapenade
 • Aioli
 • Vijgenchutney
 • Pruimenjam (of andere rode jam)

Ook mogelijk:

 • Zongedroogde tomaten
 • Rolletjes gevuld met roomkaas
 • Oude kaas
 • Amandelen
 • Humus

Serveertip:

 • De jam en chutney zijn overheerlijk bij de kaasjes.
 • Serveer met brood (afbakken of zelf maken, maar warm is sowieso het lekkerste)
 • Serveer met cherrytomaten, komkommer, paprika of wortel (gezonde variant om mee te dippen)

Bereidingswijze

 1. Koop alle ingrediënten, en leg ze op een plank, eventueel in leuke kleurige schaaltjes. KLAAR!
 2. Wanneer je iets meer zelf wilt doen, maakt bv. de tapenade zoals ik hier eerder beschrijf op mijn blog (klik) of wacht op mijn volgende blog om te zien hoe ik zelf mijn broodjes maak!

 

De warme tapas vraagt iets meer tijd, maar zoals gezegd kun je veel voorbereiden. Wat serveer ik? Vanwege het feit dat het weer vroeger donker is zijn mijn foto’s van de warme tapasgerechtjes niet mooi genoeg om hier al te posten ;) Wordt vervolgd dus.

Eet smakelijk!

 

Leave a Reply