Rendang: Indonesisch winters stoofpotje

Vandaag deel ik mijn laatste nieuwe verslaving met jullie. Soms heb je van die gerechten of ingrediënten waar je met vlagen geen genoeg van kunt krijgen. Bij mij is dat tegenwoordig Rendang. Nadat ik dit Indonesisch stoofgerechtje tijdens een mini-vakantie in Den Bosch gegeten had (lees de blog hier), werd ik direct enthousiast om dit thuis weer eens te maken. En dan wel helemaal zelf, dus dagdag pakjes, zakjes en kant-en-klaar sausjes.

Ik ging op zoek naar een recept voor rendang op internet, en zoals bij vele gerechten was ik aardig overdonderd door de hoeveelheid recepten. Allemaal net weer even anders. Help! Welke moet ik kiezen, welke moet ik volgen? Uiteindelijk besloot ik de basis te volgen van een recept van Pauline van Uit Pauline’s keuken. Even langs de winkel om alle ingrediënten in huis te halen. Een aantal verse producten heb ik uiteindelijk niet gevonden in de supermarkt (en had helaas geen tijd om naar de toko te gaan) dus heb ik ze vervangen door de gedroogde variant.

Normaal ben ik niet zo van het ‘lang’ in de keuken staan, maar een stoofpotje moet nu eenmaal een aantal uur opstaan om zo dat heerlijke, zachte, uit elkaar vallende vlees te verkrijgen. Gelukkig hoef je er niet naast te blijven staan 😉 maar je moet natuurlijk wel een aantal uur thuis zijn, om zo af en toe even de boel om te scheppen. Geloof me, het is het helemaal waard! Het gerecht is erg geschikt om in te vriezen, dus investeer één keer wat tijd, maak een grote hoeveelheid en vries overgebleven porties in. Zo kun je op een later tijdstip snel een heerlijke maaltijd te nuttigen.

Recept. Rendang, Indonesisch Stoofpotje

Rendang

Ingrediënten (3-4 porties)

  • 750 gram magere runderlappen
  • 3 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2-3 theelepels sambal
  • 1,5 theelepel laos
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1,5 theelepel koriander
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1,5 theelepel gemberpoeder of 2-3 cm verse gember
  • 1,5 theelepel sereh of 1 stengel
  • 3 laurierblaadjes
  • 400 ml kokosmelk

Bereidingswijze

  1. Snij het rundvlees in kleinere stukken. Verhit olijfolie in een stoofpan en bak het rundvlees kort aan.
  2. Snij de uien in kleine stukjes, pers de knoflook en voeg deze aan het rundvlees toe. Voeg daarna ook alle specerijen toe. Schep het geheel goed om. Door de specerijen mee aan te bakken komen de smaken goed vrij.
  3. Schenk daarna de kokosmelk in de pan en voeg de laurierblaadjes toe. Laat het geheel zachtjes stoven. Zet het niet te laag, want dan verhit het gerecht niet goed genoeg waardoor het vlees langer nodig heeft om zacht te worden.
  4. Laat het geheel zo’n 3 uur pruttelen, schep geregeld om, totdat het vlees vanzelf uit elkaar lijkt te vallen.
Serveertip: heerlijk met beetgare sperziebonen, geroosterde pinda’s en kokosrasp! Eet smakelijk!

Liefs, Desiree

 

 

(62)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: