Worteltaart

Persoonlijke favoriet: Worteltaart

Voor mijn verjaardag afgelopen mei wilde ik mijn favoriete worteltaart maken. De taart is naar een recept uit een oude Foodies. Uiteraard heb ik het aangepast. Maar wat had ik nu ook al weer aangepast? Ik begon te zoeken op mijn site, nergens iets te vinden. Nog eens zoeken. Nee. Ik snap het nog steeds niet, maar blijkbaar heb ik deze taart nog nooit met jullie gedeeld! Terwijl ik daar toch echt van overtuigd was.

Gelukkig vond ik uiteindelijk het uitgescheurde blaadje uit de Foodies met het recept van de worteltaart, inclusief post-its met mijn aanpassingen (lees: een dosis minder suiker en boter). Nog steeds verbijsterd over het feit dat deze taart nog niet op mijn blog staat, begon ik te bakken. Na het bakken moest de visite toch serieus een ogenblik wachten, ik moest echt even mooie foto’s maken.

WorteltaartBij deze dus mijn overheerlijke worteltaart. Het smaakt niet zoals de worteltaart of carrotcake die je tegenwoordig in bijna ieder koffiezaakje of restaurant/lunchroom kunt krijgen (worteltaart of eigenlijk carrotcake is hip?). En misschien mag ik het niet zeggen, maar deze worteltaart is echt veel lekkerder! Dat komt door het geheime ingrediënt: witte chocolade.

Bijna weekend, dus er valt iets te vieren zou ik zeggen! En door de wortel is het toch ietwat gezond? ;)

Recept. Worteltaart

WorteltaartIngrediënten (ong. 10 personen, springvorm diameter 23cm)

 • 150 gram wortel
 • 150 gram boter (oorspronkelijk 200 gram)
 • 140 gram witte basterdsuiker (oorspronkelijk 240 gram)
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 110 gram witte chocolade (oorspronkelijk 150 gram)
 • 75 gram bloem
 • 2 eieren
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 vanillestokje
 • zout

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Rasp de wortel zeer fijn. Schraap het merg uit het vanillestokje.
 3. Smelt 100 gram boter en 85 gram witte chocolade (au bain marie) en meng dit met 100 gram basterdsuiker, de wortel, het vanillemerg en de eieren.
 4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder. Spatel dit rustig door het wortelmengsel.
 5. Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag in de taartvorm.
 6. Kneed 50 gram koude boter samen met 40 gram basterdsuiker, 75 gram bloem en een snuf zout tot een kruimelig deeg. Was je handen vooraf met koud water, hoe kouder de boter en je handen zijn, des te beter wordt het deeg kruimelig.
 7. Strooi het kruimeldeeg over het beslag in de taartvorm en bak circa 50 minuten in de oven. Wanneer de bovenste laag te snel bruin wordt kun je eventueel na 25 minuten de temperatuur van de over wat verlagen.
 8. Haal de taart uit de oven en laat wat afkoelen. Smelt ondertussen de overige witte chocolade (25 gram). Doop de punt van een lepel in de gesmolten chocolade en trek hiermee streepjes over de bovenzijde van de taart als deze is afgekoeld.

Eet smakelijk!

PS. Jullie hadden wel door dat dit niet één van mijn ‘gezonde’ recepten was toch?!

 

2 Comments

 1. Oh, ik heb jouw versie van de worteltaart mogen proeven en echt zoooooooo lekker!!!!!! Dacht gelijk daarna een keer in een koffietentje worteltaart te bestellen en eten. Maar dat was dus echt een tegenvaller als je eerst deze hebt gegeten. Heb helemaal zin om een taart te bakken nu :D

  1. Thanks! Nog even wachten en dan kan het zelfs je nieuwe keuken!

Leave a Reply