Pepersaus biefstuk

Pepersaus: Classic? Ouderwets? Saai?

Een aantal jaar geleden begon ik aan mijn kookavontuur, meer zelf maken, ‘gezonder’ koken. Pakjes en zakjes gingen langzaamaan de deur uit en een heel scala aan kruiden kwam hiervoor terug. In de loop van de jaren heb ik vele dingen geprobeerd ‘na te maken’. Uiteindelijk kwam ik ook bij deze klassieker: de pepersaus. Voor mij staat dit onlosmakelijk verbonden met biefstuk. Als (gouden?) duo prijkt dit in menig restaurant op de menukaart. En hoewel het weinig fantasierijk en verrassend is, is een biefstukje met pepersaus op z’n tijd toch best lekker?!

Maar pepersaus uit een pakje kon natuurlijk niet meer, en zo probeerde ik om zelf pepersaus te maken. Inmiddels een aantal jaar verder heb ik meerdere versies van de pepersaus gemaakt, met wisselend resultaat, dat wel! Maar ik denk dat ik nu wel een soort basis recept heb om een lekker sausje te maken! Voor wie dit weekend ook deze saaie klassieker op het menu wil zetten ;)

Je krijgt van mij een aantal keuzes qua ingrediënten. In de loop van de tijd heb ik zoals gezegd meerdere dingen uitgeprobeerd, soms puur op basis van wat ik in huis had. Voel je vrij om te experimenteren en eigen keuzes hierin te maken. Kies je als basis bv. voor de (slag-)room of probeer je de versie met kokosmelk? En nee die laatste smaakt niet naar kokos, eerlijk waar. Nieuwsgierig? Aan de slag dan maar..

Recept. Pepersaus

Pepersaus biefstuk

 Ingrediënten (2 porties)

 • 200 ml (slag)room of kokosmelk
 • 100 ml water
 • 1 bouillonblokje
 • 2 (lente) uitjes of sjalotjes
 • 4 eetlepels peperkorrels
 • 25 gram roomboter
 • Peper en zout
 • evt. maïzena of arrowroot (mocht je de saus nog wat moeten indikken/binden)
 • (Biefstuk?!)

Bereidingswijze

 1. Snij de ui of sjalot in kleine stukjes. Smelt de roomboter in een pan en fruit de ui.
 2. Voeg het water en het bouillonblokje toe, verwarm en meng totdat het bouillonblokje opgelost is.
 3. Bak de biefstuk in een pan. Haal deze uit de pan (leg open een bord en dek af met folie). Schenk de room of kokosmelk in de pan waarin het biefstuk gebakken is, samen met de peperkorrels. Verwarm en laat zachtjes pruttelen. De restjes van de biefstuk en de kruiden geven een bruine kleur aan de saus.
 4. Voeg de ui en bouillon toe. Laat verder pruttelen en indikken. Je kunt eventueel een theelepel maïzena of arrowroot toevoegen om de saus tot gewenste dikte te laten indikken.
 5. Schenk de pepersaus over de biefstuk of serveer apart in een schaaltje (verwarm het schaaltje voor in de oven om de saus op temperatuur te houden).

Eet smakelijk!

Liefs, Desiree

2 Comments

 1. Thanks voor het basisreceptje. Zelf ook groot (lees: enorm) fan van een biefstuk met pepersaus. Dus dit komt zeker van pas.

  1. Ik hoor het graag als je het eens uitgeprobeerd hebt!

Leave a Reply