Mosterdsoep

Mosterdsoep

Allereerst wens ik iedereen het allerbeste voor dit nieuwe jaar, 2018! Een nieuw jaar, vol nieuwe kansen, mooie momenten, liefde en vriendschap. Daarnaast hoop ik dat veel van de mooie momenten van 2018 gepaard gaan met goed en lekker eten. En daarom begin ik dit jaar met een recept voor mosterdsoep.

Het is vandaag 6 januari,  de eerste week van 2018 zit er al weer bijna op. Tijd om de eventuele goede voornemens uit te voeren (en vol te houden!). Heb jij goede voornemens? En zo ja, wat dan? Een steeds terugkerend goed voornemen bij een groot deel van de mensen is gezond leven of afvallen. Zelf probeer ik vanaf deze week ook weer iets beter op te letten en bewust gezondere keuzes te maken. Heb jij als goede voornemen gezonder te eten of wil je afvallen, maar toch lekker en eenvoudig eten? Klik dan eens door de recepten in mijn archief.  Uitgangspunt van mijn recepten is het gebruik van groenten, vlees of vis als hoofdingrediënt, eventueel zuivel, en minimale toevoeging van koolhydraten in de vorm van aardappels, pasta, rijst of brood. Dit kun je overigens alsnog toevoegen voor andere gezinsleden of wanneer je het niet nodig vindt deze voedingsmiddelen te minderen/schrappen.

Vandaag deel ik met jullie een recept voor mosterdsoep. Laatst at ik dit in een restaurant van een meubelboulevard (tja, verhuizen betekent ook af en toe woonshoppen) en deze was zo lekker, dat ik er zelf ook eentje wilde maken. Via Pinterest zocht ik naar recepten en uiteindelijk heb ik de soep gebaseerd op een recept van Brenda Kookt.

Natuurlijk volgde ik het recept niet helemaal, want zoals ik hierboven schrijf probeer ik bepaalde ingrediënten weg te laten uit mijn gerechten. En dus wilde ik de aardappels, zoals in het originele recept beschreven, niet toevoegen. Nu weet ik dat aardappels een bindmiddel zijn in een soep. Wat maakt dat ik op een andere manier probeer om toch een dikke gebonden soep te maken. Dat is volgens mij wel gelukt!

Recept. Mosterdsoep

Mosterdsoep

Ingrediënten (4-6 porties)

 • 1-2 uien
 • 2 preien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 0,75 ml water
 • 1,5 bouillonblokje
 • 3 eetlepels grove mosterd (ik had Limburgse grove mosterd, mild)
 • 50 ml kookroom
 •  150 gram spekblokjes

Bereidingswijze

 1. Snij de ui, prei en bleekselderij in stukjes, bak deze kort aan in een soeppan met olie.
 2. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat het geheel 15 minuten doorkoken.
 3. Bak ondertussen de spekblokjes krokant.
 4. Pureer de soep tot een glad mengsel, voeg daarna 3 flinke eetlepels mosterd toe en meng dit goed door de soep. Voeg als laatste een scheutje kookroom toe.
 5. Schep de soep in kommen en schep in iedere kom wat spekblokjes.

Smakelijk!

Vanwege de zoute spekblokjes vond ik het niet nodig om de soep nog verder op smaak te brengen met peper en zout, natuurlijk kun je dit naar eigen wens aanpassen.

emotie soepkom

Wat vinden jullie trouwens van mijn fantastische soepkommen? Dit is er één van mijn collectie van zes, ik vind ze helemaal te gek! Ooit gekocht in Leiden, naar aanleiding van emotie-mokken waarin ik toen thee geserveerd kreeg. Lees hierover meer in de blog over mijn bezoek aan Leiden.

 

Leave a Reply