Leiden d'Oude Morsch ontbijtzaal

Leiden

Vorig weekend bracht ik door in het prachtige Leiden. Wat een mooie, authentieke, sfeervolle, knusse stad! Leiden heeft een prachtige binnenstad, vol historie. Klein genoeg om te voet alle bezienswaardigheden te bezoeken, groot genoeg om een weekend rond te dwalen en je ogen uit te kijken. Ondanks het grijze weer hebben wij vooral sfeer geproefd door al wandelend langs de grachten de statige grachtenpanden te bekijken, op zoek te gaan naar knusse hofjes, en onze ogen uit te kijken naar alle kerken en andere mooie oude gebouwen die Leiden rijk is. Maar ook bij slecht weer kun je hier goed terecht met de vele musea en kerken die je kunt bezoeken en die je droog houden als het echt nodig is. En bij mooi weer…? Dan lijkt Leiden me helemaal een ideale bestemming.

Leiden Morspoort Boutique Hotel d'Oude MorschMorspoort (stadspoort) Leiden met daarnaast gelegen Boutique Hotel ‘d Oude Morsch

Ik kende Leiden niet, maar werd aangetrokken door de historische binnenstad. Nadat ik online verliefd ben geworden op een hotel naast een stadspoort (één van de twee bewaard gebleven stadspoorten van Leiden) had ik besloten. Boeken, gaan en genieten! Nou, genoten hebben we! Wat is Leiden een fijne stad om te verblijven en wat hebben we ontzettend lekker gegeten. Niet normaal! Dat maakt de beleving natuurlijk helemaal af. En zoals jullie gewend zijn moet ik, als ik ergens enthousiast over ben, dit zo snel mogelijk met jullie delen. Bij deze een aantal hotspots van Leiden.

#Boutique Hotel d’Oude Morsch

Leiden d'Oude Morsch ontbijtzaal Ontbijtzaal/Restaurant Boutique Hotel d’Oude Morsch

Het hotel waar ik online verliefd op werd heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt! Naast de top locatie, direct naast een oude stadspoort, op wandelafstand van alle bezienswaardigheden, beschikt het ook over een mooi interieur, goede sfeer, een heerlijk ontbijtbuffet én super vriendelijke en behulpzaam personeel. Wat wil je nog meer? We werden hartelijk ontvangen en van goede informatie voorzien over Leiden. De hotelkamer was prachtig en van alle gemakken voorzien, het bed sliep heerlijk. Het gebouw, een voormalig wachtgebouw van de kazerne, heeft een moderne inrichting. Met bewaard gebleven oude elementen en accessoires met hints naar de vroegere functie van het gebouw, is het helemaal in stijl. Daarnaast is het voorzien van alle luxe en gemakken van nu. Onze hotelkamer had uitzicht op de molen (ene zijde van het gebouw) en vanaf de ontbijtzaal had ik uitzicht op de stadspoort (andere zijde van het gebouw). Aan de overkant van de straat staat een parkeergarage waar je voor gereduceerd tarief kunt parkeren (dagkaarten zijn te koop in het hotel). Ik ben laaiend enthousiast en dus kan ik maar één ding zeggen: BOEKEN!

Leiden d'Oude Morsch hotelkamerHotelkamer Boutique Hotel ‘d Oude Morsch

Het ontbijtbuffet is uitgebreid, met voor ieder wat wils. Op bestelling wordt er een lekker eitje naar wens bereid. Daarnaast kun je jezelf tegoed doen aan vers brood, broodjes, croissantjes en allerlei beleg. Ook staan er leuke glazen weckpotjes met yoghurt en vers fruit. Voor de zoetekauw is er mogelijkheid om een mini gebakje nemen om het geheel af te maken. Lunch? Daar hoef je de eerst komende uren niet aan te denken!

Leiden d'Oude Morsch uitzicht ontbijtzaal Leiden d'Oude Morsch ontbijtUitzicht vanaf de ontbijttafel                                           Yoghurt met Cruesli
Boutique Hotel ‘d Oude Morsch. Park de Put 1, Leiden. Of bezoek de website.

 

#Roos

Leiden Roos koffie taartKoffie en Cheesecake bij ROOS

We begonnen onze eerste dag in Leiden bij een gezellig tentje, ROOS. We waren echter niet de enigen die hier graag een koffie en een taartje wilden nuttigen. Binnen zat het namelijk helemaal vol. Maar ondanks de grijze februari-dag, was het best aangenaam qua temperatuur, en dus namen we plaats op het beschutte terras. Bonus was het uitzicht op de markt (iedere zaterdag in Leiden) en de mensen die voorbij struinden. We trakteerden onszelf op deze heerlijke cheesecake. Let the weekend begin!

ROOS. Botermarkt 12, Leiden. Of bezoek de website.

 

#Grandcafé Van De Leur

Leiden Van De Leur LunchLunchen bij Van De Leur met Flammkuchen en Carpaccio salade

Grandcafé van de Leur, een mooi pand, op een centrale locatie met goed eten! Je kunt er terecht van ontbijt tot diner en alles daar tussenin. Van de Leur werkt samen met vele lokale ondernemers en zo ook met lokale producten. Wij zaten vanwege drukte in de kelder, de Meatcave, waar in de avonden een 3- tot 7-gangenmenu wordt bereid door de chef. Geen menu, gewoon aanschuiven en smullen van de unieke gerechten van de Big Green Egg. Een uniek concept, en dus ook bijzonder snel volgeboekt. Helaas hebben we hier dus niet van kunnen proeven, maar de lunch was heerlijk.

Leiden kopje Van de Leur

 Emotie-Theekopje Van De Leur

En kijk eens hoe ontzettend leuk mijn theekopje was?! Geïnspireerd door dit theekopje hebben we bij van de Leur een souvenir gekocht. Soepkommen met emoties!

Grandcafé/Meatcave Van De Leur. Breestraat 117, Leiden. Of bezoek de website

#Lot en de Walvis

Leiden Lot en de Walvis dessert

Lot en de Walvis, desserts; chocoladetaart en een kaasplankje

In de avond zijn we gestrand aan de haven bij Lot en de Walvis. Gelukkig belde ik even om te reserveren, want ze zaten al vol! Wel was er een tafeltje die vroeg aan het diner zat en dus naar verwachting om 20.00 uur wel uit getafeld zou zijn. Dan waren we alsnog welkom. Daar maakten wij graag gebruik van. En dus schoven wij rond acht uur hongerig aan tafel in het (grote) restaurant Lot en de Walvis. Het restaurant is super leuk ingericht en bestaat uit verschillende ruimtes. Er hing een goede sfeer in Lot en de Walvis, welke mooi gelegen is aan de haven. Iedere gang was een genot voor de smaakpapillen. We stelden ons eigen 4-gangen diner samen (ja, ik zei toch, we waren hongerig). We startten met bruschetta, simpel maar bijzonder goed op smaak. Gevolgd door viskoekjes en een groentetaartje, beide erg lekker. Als hoofdgerecht bestelden we pulled pork en een hele zeebaars (heel ja, help, mijn vriend hield wijselijk zijn mond toen ik na een eerste mislukte fileerpoging met enige frustratie wat graatjes naar binnen werkte. Gelukkig kwam het goed). We sloten af met een overheerlijk dessert (heb je nog honger? nee, wil je een dessert? ja natuurlijk!) bestaande uit een kaasplankje en een chocoladetaartje. Rara, welk toetje heb ik verorberd? ;)

Leiden Lot en de Walvis voorgerecht Leiden Lot en de Walvis hoofdgerecht

 

 

 

 

 

 

Lot en de Walvis: hoofdgerechten
Lot en de Walvis: voorgerechten

Je kunt bij Lot en de Walvis terecht voor ontbijt, lunch en diner. In de zomer is er een terras aan de haven, dat moet lekker zijn toch?!

Lot en de Walvis. Haven 1, Leiden. Of bezoek de website.

Oftewel Leiden! Man, wat een perfect weekend. Die we overigens heerlijk afsloten met een dagje sauna op zondag. We gingen naar Wellness Resort Leiden, gelegen op de 11de verdieping van een gebouw, met uitzicht over de hele stad, en bij helder weer zelfs zicht tot aan de kust. Heerlijk genieten om vanuit het bubbelbad de stad over te kijken.

Wellness Resort Leiden. Bargelaan 180, Leiden. Of bezoek de website.

En zoals een spreuk op de menukaart van Lot en de Walvis:

Leiden Lot en de Walvis spreuk menukaart

Voor wie ook Leiden wil bezoeken, veel plezier! Hopelijk heb je wat aan deze tips. Laat een berichtje achter om te laten weten hoe het was. Ken je andere leuke plekjes in Leiden waar ik geweest moet zijn? Tip mij! Dan heb ik een goede reden om nog eens terug te gaan.

Geniet van Leiden..

Liefs, Desiree

1 Comment

  1. […] Wat vinden jullie trouwens van mijn fantastische soepkommen? Dit is er één van mijn collectie van zes, ik vind ze helemaal te gek! Ooit gekocht in Leiden, naar aanleiding van emotie-mokken waarin ik toen thee geserveerd kreeg. Lees hierover meer in de blog over mijn bezoek aan Leiden. […]

Leave a Reply