Inspiratie voor kerst?

Ik ben niet van het maken en uitproberen van kerstgerechten in september, zodat ik ze in december op mijn blog met jullie kan delen. Deze blog is, voorlopig dan toch, een hobby. Ik deel met jullie wat ik maak en probeer, waar ik zin in heb. Gericht en gepland 6 kerstdiners maken om te fotograferen zodat ik het op mijn blog kan delen, daar heb ik simpelweg de tijd niet voor. En met kerst zelf wil ik eigenlijk gewoon genieten van de feestdagen en het samenzijn met familie en vrienden. Natuurlijk wordt er wel gekookt tijdens de feestdagen. Wat dan? En hoe ik inspiratie op doe?

De feestdagen zijn voor mij aanleiding om de teugels wat te laten vieren en te genieten van bijvoorbeeld brood, aardappeltjes en taart. Een moment om niet alleen groenten, vlees en vis te eten. Wel maak ik bewust keuzes wat ik eet, ik wil er van genieten, het moet iets zijn waar ik blij van word! Een klein beetje maat houden is misschien ook goed, gelukkig vind ik een heleboel ‘gezonde’ gerechtjes oprecht lekker.

Maar hoe kies je uit de vele opties een kerstontbijt, -lunch of diner? Hoeveel tijd besteed je tijdens deze dagen in de keuken? Ga je voor uitgebreid of voor simpel? Ga je voor exclusief en vernieuwend of voor traditioneel, ‘doe maar gewoon’? Gezond en bewust of kijk je nergens naar?

Inspiratie voor kerstgerechtjes doe ik, net als anders, op via Pinterest, het Foodies magazine en de Allerhande. Zeker Pinterest is een oneindige bron van inspiratie. Je kunt zoeken op maaltijd (ontbijt, lunch, diner), op gewenst ingrediënt, of op gelegenheid (bv. kerst).

Inspiratie voor kerst.

Vaak is kerst een gelegenheid waarbij je in grote getalen aan tafel gaat om gezamenlijk te dineren. Families komen samen. Tafels worden aan elkaar geschoven, en met wat passen en meten kun je heel wat mensen kwijt. Wanneer je grote gezelschappen van eten moet voorzien is het handig om snelle, eenvoudige bijgerechten te serveren.

Bijgerechten

Homemade Plukbrood

pluk brood

Koop een ongesneden brood. Snijd zelf in ruitjespatroon in en vul naar wens met bv. pesto, kaas of overgiet met olijfolie met geperste knoflook. Even in de oven en tadaaa, iedereen plukt zijn eigen stukje brood. Net even anders dan het standaard stokbroodje.

Aardappels uit de oven: Hasselback Potatoes

Aardappels uit de oven Hasselback Potatoes

Aardappels zijn altijd een goed bijgerecht. Laat ze lekker in de oven garen met schil en al, tot ze heerlijk knapperig zijn. Voor dat kleine beetje extra snijd je de aardappel in, zodat aan de bovenzijde een soort schijfjes ontstaan, overgiet met olijfolie en bestrooi met rozemarijn. Zo worden de aardappels extra knapperig. De oven doet het werk!

Liever toch een Paleo bijgerecht?

Courgette uit de oven

Doe hetzelfde als bij de aardappels, maar dan met een courgette. Schuif even de oven in en serveer in een leuke ovenschaal, de ovenschaal houdt ook de warmte wat beter vast, zodat de courgette niet te snel afkoelt.

Geroosterde Bloemkool

Geroosterde bloemkool

Deze staat zelf al langere tijd op mijn lijstje. Niet perse voor kerstmis, maar ik wil deze zeker een keer proberen. Weinig voorbereidingstijd, alleen even de bladeren van de bloemkool verwijderen, de bloemkool kruiden en de oven inschuiven! Je vindt de verschillende recepten op Pinterest!

Voorgerechten

Een voorgerecht hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is juist fijn als het eenvoudig is, gezien de vele gerechten die nog volgen tijdens een kerstdiner. De oven staat overvol met de hoofdgerechten en bijgerechten, evenals het fornuis. Handig dus wanneer het voorgerecht zonder verdere bewerking samengesteld kan worden. Puur en rauw. Presentatie kan een simpel gerecht wel wat meer allure geven, dus kijk en leer!

Parmaham in een glas

parmaham in glas parmaham in glas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vul wat mooie glazen met rucola, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, feta en parmaham. Simpel, snel klaar, maar een erg leuk gerechtje om de familie te serveren.

Bietencarpaccio

bieten carpaccio

Helemaal hip is de bietencarpaccio. Ik zie hem overal verschijnen. Ik ben zelf fan van de combinatie rode biet met feta, pesto en pijnboompitjes (of nootjes), dit verscheen al eerder op mijn blog. Maar wanneer je de bietjes in dunne plakjes snijdt en als carpaccio serveert ziet het er ineens uit als een waardig voorgerecht tijdens de feestdagen.

Wraps omtoveren tot Kerstboom: leuk voor de kids

wraps kerstboomVorige week zag ik een leuk filmpje voorbij komen bij Allerhande. In een handomdraai werden deze leuke kerstboompjes gemaakt. Besmeer een wrap met een groentespread (of pesto), beleg met ham naar keuze en voeg wat sla toe. Rol de wrap op, duw tot een soort driehoekjes ,snijd in stukjes en maak er deze schattige kerstboompjes van. Leuk voor de kids om te maken én om op te eten.

Serveertip: sausjes

serveren sausjes

Serveer jij bij een voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht een sausje? Doe het dit keer eens niet in een bakje of schaaltje, maar in een paprika!

Hoofdgerechten

Wat betreft het hoofdgerecht wordt vaak de keuze gemaakt; vlees of vis. Natuurlijk kun je ook een lekkere vegetarische quiche maken als hoofdgerecht. Of meerdere kleine gerechtjes (tapas) serveren die samen het hoofdgerecht vormen.

Varkenshaas

varkenshaas gevuld ovenServeer een heerlijk gevuld varkenshaasje als hoofdgerecht. De vulling kun je vooraf maken en de varkenshaas braad je in de oven, zodat je verder je handen vrij hebt.

Zalm op oosterse wijze

Zalm uit de oven aziatischPak een groot stuk zalm in aluminiumfolie in, of leg in een ingevette ovenschaal. Breng de zalm eens op smaak met teriyaki saus of sojasaus om er een Oosters tintje aan te geven. Maak het gerechtje af met sesamzaadjes en een lente uitje.

Meatloaf

meatloaf gehaktbroodMeatloaf oftewel gehaktbrood kun je maken naar eigen wensen. De basis, gehakt, kun je naar lust aanvullen met datgene dat je in huis hebt, of wat je lekker vindt. Snijd groenten fijn en meng door het gehakt, voeg voldoende kruiden toe en bedek de bovenzijde met bacon. Het gehaktbrood kun je zelfs vooraf maken, zodat je het tijdens het kerstdiner alleen hoeft op te warmen.

Dessert

Wat het dessert betreft, leef je uit! Alles kan naar mijn idee met kerst. Hebben jullie een dessert wat je doet denken aan kerst? Een soort traditie? Ik ben zelf niet van het ijs, maar alles met taart, cake, en chocolade scoort bij mij aan punten. Zomaar wat ideeën om je vingers bij af te likken.

Moelleux au Chocolat

moelleux au chocolat

Moelleux au chocolat, oftewel een smeltend chocoladecakeje. Eén van mijn all-time-favourites! Als dit in een restaurant op de kaart staat, kan ik het niet weerstaan. Ook heb ik het een aantal keer zelf gemaakt, met wisselend resultaat. De tijd in de oven komt nauwkeurig. Staat het net iets te lang in de oven, helaas, weg is de smeltende binnenkant!

Maar nu maak je mij met allerlei chocoladedesserts blij, chocolademousse, chocoladetaart… Kom maar door!

chocolademousse chocoladetaart

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavlova

pavlova merengue

Een taart gemaakt van meringue, met slagroom en rood fruit. Hmmmm… Heerlijk. Onlangs at ik nog meringue met slagroom, frambozen en blauwe bessen, een top combinatie. Maak de lange of korte versie (lees: maak zelf meringue of koop kant-en-klare meringue). Maak één grote taart, stapel tot een kerstboomvorm of maak allemaal kleine toetjes.

meringue mini rood fruitmeringue taart

 

 

 

 

 

 

 

 

Soesjestoren: bouw en smul met de kids

Dit toetje bouw je samen met de kids, stapel de toren tot boven (hopen dat hij niet instort!) en overgiet met glazuur of chocolade. Besprenkel met decoratie, suiker of hagelslag. Leef je helemaal uit.

soesjestorenGenoeg ideeën?

Alle bovenstaande foto’s komen van Pinterest, zie je wat een food-walhalla?!

Bij deze wens ik iedereen alvast hele fijne feestdagen en veel succes met het bedenken en bereiden van het kerstdiner. Vergeet niet te genieten van de familie en vrienden om je heen, en natuurlijk van het lekkere eten!

Liefs, Desiree

(70)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: