Ik trakteer!

Wie jarig is, trakteert!

Voor wie mij kent is het geen geheim dat ik gek ben op taart! Wel de home-made variant met als favorieten chocoladetaart, cheesecake (liefst met bastognebodem) en worteltaart. Echt niet te weerstaan! Oh en nee, niet paleo, verantwoord, gezond of wat dan ook. Maar wel erg lekker. Wanneer ik dan toch een taart maak is dat een groot feest, geniet ik met volle teugen en ‘zondig’ ik met veel plezier. Ik maak ook wel eens een wat gezondere variant met bijvoorbeeld amandelmeel, kokosmeel of bananen. Maar als ik echt een lekkere taart wil bakken, ga ik gewoon met bloem of bakmeel aan de slag. Wel halveer ik vaak minimaal de hoeveelheid suiker, omdat ik merk dat het tegenwoordig al snel zoet genoeg is voor me.

Een andere zoete verleiding voor mij zijn scones, verslavend lekker. En dat is dan ook waar ik jullie vandaag op ga trakteren. Ik hoop dat jullie er net zo blij van worden als ik. Het is eenvoudig te maken, en wat ook handig is, gemakkelijk aan te passen aan het aantal personen. Ik pas de ingrediënten zo aan, dat ik er in mijn eentje van kan smullen. Handig, want een taart is altijd gelijk zoveel, waardoor ik of zelf dagen lang in de verleiding kom te lopen snoepen, ik 7 stukken taart in de vriezer kwijt moet, of moet gaan uitdelen (wat natuurlijk ook niet heel vervelend is voor de mensen om mij heen). Maar de scones zijn ideaal voor een momentje van verwennerij tussendoor.

Je serveert de scones met clotted cream en jam. Van clotted cream zijn heel wat recepten te vinden, het is ook in sommige winkels kant en klaar in potjes te koop. Ik zal hieronder mijn variant met jullie delen. Wat betreft de jam koop ik vaak jam van Theo van Woerkom, ambachtelijke jam bereid zonder kunstmatige toevoegingen. Lekkere smaken zoals pruimen met kaneel en aardbeien met rabarber. Nog veel meer smaken zijn te verkrijgen, je koopt ze bv. bij Intratuin of Dille&Kamille.

Recept. Scones met Jam & Clotted Cream

Scones met tekst

Ingrediënten (voor ong. 8 stuks)

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 ml melk (mag ook kokosmelk zijn)
  • 50 gram boter (koud)
  • 1 ei
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 gram slagroom (ongeklopt)
  • 125 gram mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • Jam

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Zeef het bakmeel boven een kom, voeg het bakpoeder en een snufje zout toe.
  3. Snij de koude boter met twee messen door het bakmeel heen.
  4. Klop het ei en de melk los, bewaar ongeveer 1 eetlepel van het mengsel. Schenk de rest bij het bakmeel.
  5. Kneed het geheel tot een samenhangende bal deeg.
  6. Rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm dik en steek er 8 rondjes uit, of verdeel het deeg in 8 delen en maak hier balletjes van die je platdrukt tot ongeveer 1,5 cm dikte.
  7. Leg de rondjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk de bovenkant met het overgebleven eimengsel.
  8. Bak de scones in circa 10 minuten lichtbruin en laat ze op een rooster afkoelen.
  9. Terwijl de scones in de oven staan kun je de clotted cream maken door de slagroom, mascarpone en vanillesuiker in een mengkom samen te voegen en te kloppen tot een stevige massa.
  10. Serveer de scones met de clotted cream en jam.

Smullen maar!

En nog een feestelijke dag,

Liefs, Desiree

(5)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: