haverkoekjes

Haverkoekjes

Na de regenachtige dag van gisteren, is het vandaag niet veel beter. De regen in combinatie met eindelijk een weekend weinig op de planning, zorgt ervoor dat ik weer eens tijd heb om aan mijn blog te werken. Voor mijn vakantie was ik goed bezig, met o.a. de hele make-over van mijn blog. Maar na 3 heerlijke weken vakantie, waarvan 2 weken in het zonnige Spanje en Portugal, gevolgd door 2 weken back-to-work en het verzorgen van de  ‘catering’ voor de opening van Crossfit Bergen op Zoom vorig weekend… is er veel gebeurd, maar niet op deze blog!

Maar ik maak graag tijd vrij om weer wat recepten met jullie te delen. En eerlijk is eerlijk, zo’n eerste regenachtige dag vraagt eigenlijk om een bakdag toch? Met de eerste herfstachtige praktijken buiten, is er niets lekkerders dan de keuken in  gaan, iets bakken,  de overheerlijke geur die zich door het huis verspreidt. Oh, en het op eten wanneer het nog warm is natuurlijk!

Dus zocht ik in mijn persoonlijke archief naar de foto’s van haverkoekjes die ik een aantal weken terug maakte. Gevonden! Over het recept moest ik even nadenken. Hoewel ik een recept van de blog chickslovefood als basis had gebruikt, had ik natuurlijk het één en ander aangepast. Alleen had ik, niet heel handig, nergens opgeschreven wat dan. Maar met een beetje graven in mijn geheugen ben ik er uit gekomen.

Gezond?

Laat ik voorop stellen dat iets zoets bakken, zoals cake, taart of koekjes eigenlijk nooit echt ‘gezond’ wordt. Het gaat toch vaak om extra calorieën die je tot je neemt. Volg je een paleo-leefstijl, koolhydraatarme dieet, of iets anders? Er valt altijd wel een recept te vinden van wat zoets om te maken dat binnen je leefstijl of dieet past. Maar bedenk je wel dat 70 of 80% chocolade nog steeds suikers en vetten bevat, dat amandelmeel als vervanger voor bloem voordelen heeft, maar een enorme caloriebom is en dat zolang je boter, kokosolie en honing toevoegt het nooit iets zal worden waar je je slank aan kunt eten. Dit gezegd hebbende; iets bakken is leuk, en lekker. Het wil niet zeggen dat je dit nooit kunt doen. Het gaat om keuzes maken. Bedenk wat je wil, en wanneer en hoeveel.  Er zijn altijd uitzonderingen. Dit mag en kan, of moet zelfs. Geniet hiervan! En neem op een ander moment even gas terug.

Ik deel me jullie hier een heel simpel en snel recept van haverkoekjes. Eerder schreef ik al over haver/havervlokken, dit wordt niet door alle leefstijlen (zoals paleo) omarmt, wil je hier meer over lezen kijk dan naar mijn vorige blog (klik hier). Maakt het je niet uit? Zet de oven dan alvast maar aan!

Recept. Haverkoekjes

haverkoekjes

Ingrediënten (10-12 kleine koekjes)

 • 100 gram havervlokken
 • 60 ml gesmolten kokosolie
 • 40 gram honing
 • 25 gram amandelschaafsel
 • 20 gram amandelen
 • 1 ei

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Meng de kokosolie, honing en het ei door elkaar.
 3. Hak de amandelen fijn en meng deze samen met het amandelschaafsel en de havervlokken door de rest van de ingrediënten heen.
 4. Schep op een bakplaat bekleed met bakpapier hoopjes beslag en druk deze aan zodat je mooie koekjes krijgt.
 5. Bak de koekjes in 10-12 minuten goudbruin.
 6. Laat de haverkoekjes iets afkoelen (ze worden dan extra knapperig) en dan zijn ze klaar om aan te vallen!

Eet smakelijk!

Leave a Reply