Granola

Gezond of Lekker? Gezond EN Lekker!

Afgelopen zaterdag heb ik een kijkje genomen op de Nationale Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was best de moeite waard. Vooral het gedeelte rondom ‘gezond’  eten was leuk en interessant om te zien (en te proeven!). Hoewel ook op de beurs duidelijk te zien was dat ‘gezond’  eten op vele verschillende manieren geïnterpreteerd wordt. Iedereen zijn eigen idee en mening, wat prima is natuurlijk. Hier zal ik in een latere blog nog wel een keer verder op in gaan en proberen om mijn idee hierover met jullie te delen.

Maar om even een mooie quote over gezond eten aan te halen, die voor mij aanleiding is om deze blog te schrijven.

” Je drinkt/eet het niet omdat het lekker is, maar omdat het gezond is!”

Deze uitspraak werd afgelopen zaterdag gedaan door een meneer bij een stand die informatie gaf over tarwegras. Het blijkt super gezond te zijn om allerlei redenen. Ik hoor het wel vaker voorbij komen maar had er nog niet eerder kennis mee gemaakt. Hoewel het idee van gras en het luchtje wat daar hing me niet heel enthousiast maakte, heb ik toch gebruik gemaakt van het moment het nu eens te proeven. Maar echt, ik vond het echt niet lekker (en was gelukkig niet de enige). Zonder dat ik me negatief wil uitlaten over tarwegras of over mensen die dit nuttigen. Ik geloof dat het, voorlopig in ieder geval, niets voor mij is. En de uitspraak van deze meneer past ook niet echt bij mij.

Gezond én Lekker

Lange tijd ben ik in twijfel geweest om mijn eetpatroon om te gooien. Reden hiervoor? Mijn liefde voor lekker eten. Zo’n ruim twee jaar geleden ben ik toch stapje bij beetje begonnen met een aantal principes van ‘caveman’ of ‘paleo’ leefstijl toe te passen. De resultaten waren super. Ik verloor gewicht, verbeterde met grote sprongen mijn prestaties binnen trainingen, voelde me fit en energiek. Maar voorwaarde voor mij is altijd geweest; dat het wel lekker moet zijn! En na ruim twee jaar uitproberen en mijn eigen weg hierin zoeken, kan ik volmondig zeggen dat het zeker erg lekker is en kan zijn!

Recept. Granola

Bij start van deze blog, een recept van een start van de dag. Idee voor het ontbijt (bv. in de kwark), of als lekker tussendoortje.

Granola Homemade Food Love Life

Ingrediënten:

 • 50 gram cashewnoten (ongebrand)
 • 50 gram hazelnoten (ongebrand)
 • 50 gram pompoenpitten
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 50 gram sesamzaad
 • 50 gram lijnzaad (heel)
 • 1 eetlepel honing

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 170-180 graden.
 2. Halveer de cashewnoten en hazelnoten met en mesje. Voeg samen met de andere pitten en zaden in een schaal.
 3. Meng de honing door de noten, zaden en pitten.
 4. Spreid het mengsel uit over een met bakpapier bekleed bakblik en plaats in de oven.
 5. Rooster totaal 15 minuten. Schep halverwege de granola een keer door.
 6. Haal uit de oven en laat op het bakpapier afkoelen. Haal de granola van het bakpapier en bewaar in een goed afsluitbare pot.

Let op: afhankelijk van de oven kan de tijd iets meer of minder zijn. De granola moet licht bruin verkleurd zijn, maar niet te donker worden.

Liefs, Desiree

2 Comments

 1. […] de kwark varieer ik misschien weinig bedenk ik me nu. Meestal eet ik het met granola (zie hier het recept). Maar oké, ik heb binnen de kwark ook wel een aantal […]

 2. […] heb het over het recept Granola. Eigenlijk heb ik in de loop van de tijd weinig veranderd aan het recept . Het is vrij standaard, […]

Leave a Reply