Canchanchara

Eten & Drinken op Cuba: Canchanchara en meer.

Canchanchara. Mijn nieuwste ontdekking, en wat voor één. Ik ben helemaal om, jammer dat de zomer bijna ten einde is, want dit drankje is echt heerlijk op hete, zwetende, broeierige zomerdagen en warme, zwoele zomeravonden. Gelukkig kon het nog even afgelopen week. Ook deze week zijn er nog canchanchara-temperaturen voorspeld. Daar word je toch blij van!

Voordat ik naar Cuba vertrok heb ik mijn oor te luister gelegd in mijn omgeving, een reisgids gelezen en wat op internet gekeken. Maar over de Cubaanse keuken wordt niet erg hoog opgegeven. Misschien juist door mijn lage verwachtingen, ben ik een aantal keer verrast in Cuba met een heerlijke maaltijd. Niet altijd perse met de lokale keuken. Er zijn ook plekjes gericht op het toerisme waar je jezelf wel enorm tegoed kunt dan aan verrukkelijk eten. Wat en waar? Hieronder lees je mijn aanraders op Cuba.

304 O’Reilly, Havana

Dit restaurant is echt ‘amazing’. Een klein opgezet restaurant, met 4-5 tafeltjes beneden, enkele tafeltjes boven en een kleine bar waar je bij grote drukte ook een hapje kunt nuttigen. Reserveren is echt aan te raden, maar wat een geluk dat wij toch tussendoor snel een hapje konden nuttigen. Het eten is puur, goed bereid en erg smaakvol. Er staan een aantal tapasgerechten op de kaart, daarnaast zijn ook losse hoofdgerechten en wisselende daggerechten te bestellen. Daarnaast worden alle cocktails met zorg bereid (lees, de kleine besjes worden één voor één met een pincet in je glas gedaan).

O'Reilly Havana Cuba Tapas

Foto: Tapas bij 304 O’Reilly, Havana

Wat hebben wij hier gegeten? Bij binnenkomst krijg je chips van banaan met olijfolie en verse knoflook als welkomstgerechtje. Daarnaast aten wij hier o.a. empanadillas, patatas bravas, croquetas, wraps met guacamole en verse tonijn met sesamzaad (daggerecht). Ja, dit alles is een dikke aanrader. Onder genot van een heerlijke cocktail is het genieten van de gezellige drukte in deze zaak. Na het betalen van de rekening wordt er afscheid genomen en verlaten alle dames de zaak met een mooie bloem, vers uit de vaas op de bar. Hoe leuk?! Heel leuk.

Tonijn O'Reilly Havana CubaFoto: Tonijn eten bij O’Reilly. 304 O’Reilly, Calle O’Reilly #304, tussen Habana en Aguiar.

Ook leuk in Havana..

Café El Escorial. Calle Mercaderes, hoek Calle Muralla, Plaza Vieja

Voor goede koffie kun je hier terecht. Let op; in Cuba is het een gewoonte om de cappuccino te bestrooien met kaneel in plaats van cacao. Ik vond het even wennen, maar kaneel is dan ook niet mijn favoriet.

Café Bohemia. San Ignacio 364, Plaza Vieja

Een leuk zaakje op het (in mijn eerder genoemde blog) leuke pleintje Plaza Vieja. Naast een terrasje op het plein heeft het ook een klein binnenplaatsje waar je plaats kunt nemen. Er staan een klein aantal gerechten op de kaart en ze bieden voor een leuk prijsje een ‘pasta van de dag’ aan. Eenvoudig maar lekker. Ook de bevroren limonade is heerlijk verfrissend.

Café O’Reilly. Calle O’Reilly, Havana

Nee dit is niet hetzelfde zaakje als hierboven genoemd, maar het ligt wel in dezelfde straat. De koffiebonen worden ter plaatse gebrand en gemalen. Verder een leuk plekje voor een simpele lunch. Na twee weken Cuba zijn wij tot de ontdekking gekomen dat de lunchkaart vaak klein is, of het aantal gerechten op de kaart is groot, maar het aantal aanwezige gerechten is alsnog klein (het komt geregeld voor dat een aantal gerechten van de kaart niet in huis zijn, zijn ze dat ooit?). Maar overal kun je het volgende krijgen: een sandwich jamon y queso, oftewel een soort van tosti! Boterhammen of broodjes worden rijkelijk belegd (5 plakken ham en 5 plakken kaas passen best op een broodje tussen de grill!) en verwarmd. Misschien geen culinair hoogstandje, maar hoe handig is het dat deze simpele tosti overal te verkrijgen is. Zelfs langs de autopista in een mini-Cubaans-weg-‘restaurantje’ voorzien wij ons op een lange reisdag van deze lunch, het voldoet prima!

Salsa Suárez, Varadero

Een paladar gericht op de toeristen (hoe kan het ook anders in Varadero), met naast een enigszins Europese kaart ook enigszins Europese prijzen. Maar het mag gezegd worden, het eten is erg lekker. Ik had de vis met pesto en groenten ‘en papillotte’ . Het pakketje van aluminiumfolie werd aan tafel geopend. Ik heb met smaak gegeten van een groot stuk vis met verschillende groenten. De brownie als dessert heb ik gedeeld met mijn lieve tafelgenote, genieten geblazen.

Salsa Suarez Varadero restaurant etenFoto: Diner Salsa Suárez, Calle 31 #103, Varadero

Café Don Pepe, Trinidad

Een leuk koffiezaakje, gelegen aan een pleintje. Vanaf het plein zie je het niet, maar eenmaal onder ‘het poortje’ door kom je terecht in een leuk, klein en knus binnentuintje. Neem plaats aan één van de tafeltjes of op één van de gietijzeren bankjes die rond de boom staan opgesteld. De kaart wordt gedomineerd door koffie; warme varianten, ijskoffies, met of zonder likeur. Alles kan. Ook hier kun je dé lunch van Cuba bestellen ;) oftewel een sandwich jamon y queso. Gelijk ook het enige gerecht op de kaart.

cafe don pepe trinidadFoto: Café Don Pepe, Piro Guinart, Trinidad

Taberna Canchanchara, Trinidad

Jaaaa! Hier is ‘ie dan, de plaats waar ik de canchanchara ontdekte. Door vele reisgidsen aangewezen als dé plaats om het voor Trinidad beroemde drankje te nuttigen. Lekker toeristisch, dat wel natuurlijk. Maar daar smaakte het niet minder om. De drank staat bekend als drankje dat de strijders in de revolutie moed gaf om de strijd aan te gaan. Door de honing is het drankje zoet en merk je de alcohol niet op, vandaar dat het gemakkelijk wegdrinkt en na een aantal van deze ‘limonades’ de bravoure automatisch stijgt! Naast dit drankje zijn er natuurlijk ook andere drankjes te verkrijgen in deze taberna. Op de leuke binnenplaats is bijna altijd live muziek aanwezig om de bezoekers te vermaken.

Canchanchara TrinidadFoto: Canchanchara, Calle R.Martínez Villena, hoek P.Pich Girón, Trinidad.

Casa Viñales

In Viñales aten wij in onze casa. De eigenaresse van de casa bereidde in eigen keuken een door ons gewenste maaltijd en dit was heerlijk! Verblijf je tijdens je reis in Cuba in een casa en wordt je een maaltijd aangeboden, zeg hier zeker ja tegen. Het eten in een casa laat je het beste van allemaal kennismaken met de Cubaanse keuken. Heerlijke gekruide kip werd voor ons bereid, geserveerd met rijst. Onze gastvrouw maakte echte Cubaanse zwarte bonensoep, die gelukkig lekkerder smaakte dan dat hij eruit zag ;). Verder kregen wij wisselende bijgerechten zoals avocado, een soort chips, geroosterde aardappelpartjes met een soort salade en altijd heel veel vers fruit. De mango is één van de beste vruchten van Cuba. Zo zoet en zacht als hij hier smaakt, zal je in Nederland (helaas) niet vaak meemaken.

Avondeten Casa VinalesCasa Vinales hoofd Casa Vinales bij
Foto: Diner in onze casa in Viñales.

Ook leuk in Viñales..

Los Yazmines. Crta. de Viñales.

Op zo’n 4 km buiten Viñales vind je een hotel, gelegen op een heuvel. Vanuit hier heb je prachtig uitzicht op de tabaksplantages en mogotes. Neem een drankje en geniet van de omgeving. Voor een klein bedrag heb je hier ook keuze uit een aantal sandwiches.

Vinales uitzicht CubaFoto: uitzicht vanaf het terras van eet-drinkgelegenheid bij hotel Los Yazmines

Local market: Avocado

Het bleek avocado seizoen te zijn. Maar afgezien van 1 bordje met stukjes avocado in onze casa in Viñales, en twee verdwaalde stukjes avocado in de salade in het restaurant in Varadero hebben wij weinig avocado gezien en gegeten. Tot onze teleurstelling. Totdat onze gids tijdens een excursie in Las Terrazas ons vertelde over de 8 verschillende soorten avocado en het huidige seizoen. Ze wees ons op een lokale ‘groenteman’ die ze verkocht. En dus gingen wij die middag met ons kleingeld naar de groenteboer. Niemand te zien behalve twee jonge jongens, die dankbaar onze toeristen valuta aannamen en ons een avocado uit lieten zoeken. De winst van de week was denk ik weer binnen voor hen (voor ons omgerekend zo’n 75 eurocent), en terwijl we twee avocado’s mochten uitzoeken, lieten we het bij eentje. Want weet je hoe groot ze waren! Nog groter dan menig mango in Nederland. En dus smikkelden wij die middag als snack beide een halve avocado op, met wat peper en zout uit het KLM-bestek setje. Haha, handig! En super lekker.

Avocado local market Las Terrazas Cuba Avocado Local Market Las Terrazas
Foto: Avocado van de local market, Las Terrazas

 

Ontbijt

In de meeste hotels en casa’s is het ontbijt inbegrepen bij de overnachting. En grofweg bestaat het ontbijt op de meeste plekken uit dezelfde etenswaren. De hoeveelheid? Wees gerust, je komt echt niets tekort. De basis van een ontbijtje (als toerist) in Cuba bestaat uit:

  • (wit) Brood: niet iets wat in mijn ‘normale’ eetpatroon zit, maar het brood op Cuba is prima, ik heb het brood in landen al slechter meegemaakt.
  • Eieren: op bestelling krijg je een omelet (met of zonder extra’s), scrambled eggs, een gebakken of gekookt eitje. Wat je maar wil!
  • Fruit: ladingen fruit per persoon worden geserveerd bij het ontbijt. Mango, papaya, banaan en nog wat lokaal fruit (waarvan ik de naam al niet meer weet). Vooral de mango is echt hemels zoals ik eerder al aangaf.
  • Pannenkoekjes/Wentelteefjes: ook bij ieder ontbijt wordt er nog een extraatje geserveerd in de vorm van pannenkoekjes of wentelteefjes. Oké, niet verwacht, maar best lekker!
  • Beleg: en natuurlijk kan de ham en kaas niet ontbreken bij het ontbijt. Hoewel ik het dan liever nog even oversla.
  • Koffie: ik heb het nog niet heel duidelijk gezegd, maar ze hebben op Cuba echt heerlijke (sterke) koffie (van koffiebonen verbouwd op eigen plantages). Nu drink ik pas een jaar koffie, maar ben ik even blij dat ik dit inmiddels lust en hier van kon genieten gedurende de reis door Cuba. Eerlijk toegegeven is zwarte koffie mij nog te sterk. Maar ‘café con leche’ is overal te verkrijgen. Bij het ontbijt in de casa’s serveren ze standaard een klein kannetje koffie en een grote kan warme melk.

Recept. Canchanchara

Geïnspireerd door mijn verhaal? Nieuwsgierig naar dit lekkere drankje? Ik kocht op het lokale marktje in Trinidad de aardenwerk kommetjes waar de canchanchara in geserveerd werd. Zo maakte ik afgelopen week op een warme zomeravond dit drankje en waande ik me heel even terug in Cuba.

CanchancharaIngrediënten (1 drankje)

  • 30 ml witte rum
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel honing (of 2 als je een zoetekauw bent;))
  • ijsklontjes (zoveel mogelijk)

Bereidingswijze

  1. Voeg alle ingrediënten in een glaasje bij elkaar.
  2. Crush eventueel de ijsklontjes voor je ze toevoegt.
  3. Roer met een lepeltje of houten staafje zodat de honing zich mengt met de overige ingrediënten (deze heeft de neiging om op de bodem te verzamelen)

Salud!

Liefs, Desiree

 

 

3 Comments

  1. […] Hier volgt het recept. Oh, en heb je het hele omelet en avocado in Cuba deel gemist, dan kun je dit hier nog eens terug […]

  2. Wat een goede tips! Ik heb je advies opgevolgd en enkele van de eetplekjes aangedaan tijdens mijn reis door Cuba. Echt lekker! Vooral die tapasbar in Havana was super (en dat lag niet alleen aan de geweldige cocktails hihi).

    1. O’Reily is the best! Ik wil terug..

Leave a Reply