sinaasappelcitroentaart

En wat een feest…!

En wat een feest! Wat? De taart? Of het feit dat er vandaag twee blogs online verschijnen? Want nee, ik ben niet vergeten dat jullie altijd blij worden van recepten. Degene die mij op Facebook of Instagram volgen hebben vorige week al kunnen zien dat ik aan het bakken was geslagen voor mijn verjaardag! Voor wie me nog niet op social media volgt: klik op de link en volg! Via deze kanalen blijf je nog meer op de hoogte van alles wat mij bezig houd en deel ik ook tussen de blogs door foto’s en andere updates.

IMG_5586

Chocoladetaart

Eén van de taarten die ik afgelopen weekend bakte was soort van verantwoord (tel de calorieën maar even niet mee ;)) en heb ik samen met mijn sportvriendjes na de training zondagochtend opgesmuld. Ik maakte deze chocoladetaart, maar dan zonder de notenbodem. En ja, ik ben gewoon gaan trainen op mijn verjaardag. Dat vond ik zelf ook wel een schouderklopje verdienen, haha. Grapje natuurlijk. Ik hou van trainen en het was extra lekker om me even flink in het zweet te werken, wetende dat ik die middag en avond ging genieten van nog meer taart en lekker eten.chocoladetaart

Nog een taart..

De andere taart die ik maakte was een nieuw experiment, geïnspireerd door een recept uit de Foodies van oktober 2015, Citruscake met lavendelsiroop. Iets minder verantwoord ook, aangezien ik er deze keer gewone kristalsuiker in heb gedaan. Ik deed er wel zo’n 175 gram minder in, dan in het recept stond aangegeven.sinaasappelcitroentaart

 

Ik vond dat ik uiteindelijk best veel suiker weggelaten heb, maar voor mij was het echt zoet genoeg. Mijn visite was van dezelfde mening (tenzij ze niet eerlijk durfden te zijn natuurlijk…). De taart is fris en fruitig door de sinaasappel en citroen, en geweldig van structuur door de ‘siroop’ die er aan het einde overheen gaat.

Recept. Sinaasappel-Citroentaartsinaasappelcitroentaart

 

Ingrediënten (ong. 10 personen, springvorm 23cm diameter)

Voor de cake:
 • 300 gram amandelmeel
 • 200 gram boter (kamertemperatuur)
 • 125 gram kristalsuiker
 • 3 eieren (gesplitst)
 • 1 vanillestokje (merg)
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Schil van 2 sinaasappels (geraspt)
 • Schil van 1 citroen (geraspt)
 • 100 ml Griekse yoghurt
Voor de siroop:
 • Sap van 1,5 sinaasappel
 • Sap van 3/4 citroen
 • 1 eetlepel agavesiroop

(Oorspronkelijke recept: 200 gram suiker in het cakebeslag plus 2 theelepels gedroogde lavendel en 100 gram suiker in de siroop met sap van 2 sinaasappels, sap van 1 citroen en 1 theelepel gedroogde lavendel)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Klop de boter met de suiker bleek en romig. Voeg één voor één het eigeel van de drie eieren toe. Roer het merg van de vanille door het beslag. Voeg daarna ook het bakpoeder, de geraspte sinaasappel- en citroenschil en het amandelmeel toe. Meng als laatste de yoghurt door het beslag.
 3. Klop de eiwitten in een aparte kom tot stijve pieken, en spatel dit voorzichtig door het cakebeslag. Schenk het beslag in een ingevette springvorm.
 4. Bak in ongeveer 50 minuten gaar. Als de bovenzijde te bruin wordt, bedek de taart dan na 30-40 minuten met aluminiumfolie.
 5. Maak ondertussen de siroop door de ingrediënten (mijn ingrediënten of de oorspronkelijke ingrediënten) in een klein pannetje aan de kook te brengen en zodoende zachtjes in te koken tot een siroop. Mocht je mijn versie maken, dan wordt het niet echt een dikke stroperige siroop, omdat hiervoor te weinig suiker is toegevoegd.
 6. Als de cake gaar is, laat hem iets afkoelen en prik dan met een satéprikker gaatjes in de bovenzijde van de cake. Giet hier de siroop overheen. Zo trekt de siroop lekker in de cake, wat zorgt voor een heerlijke smeuïge structuur.
 7. Het lekkerst als hij nog een beetje warm is! Smakelijk!

Liefs, Desiree

 

1 Comment

 1. […] nogmaals om mijn verjaardag te vieren. Ik trakteerde mijn sportbuddies op zondagochtend met deze  ‘healty’ taart, maar liet de notenbodem achterwege. Daar was ik namelijk toch niet helemaal tevreden over. […]

Leave a Reply